Hur använder man egentligen Parveln på bästa sätt? Var ska den ligga och vad är egentligen en "lagom" temperatur?

Hur använder man egentligen Parveln på bästa sätt? Var ska den ligga och vad är egentligen en "lagom" temperatur?

I det här inlägget ska vi försöka svara på lite grundläggande frågor kring Parvel Babyvakt och hur man egentligen använder den på bästa sätt.

Du kanske precis har fått hem din Parvel i brevlådan men känner dig lite osäker på hur den egentligen fungerar. Det är ju egentligen inte så konstigt för vi har ju en liten annan approach på det här med Babyvakt än vad man kanske är van vid sedan tidigare och om du frågar oss en mycket bättre sådan =)

Det första du troligen kommer tänka är "Oj, vad liten den är!" och det stämmer. Parvel är endast 42x42mm stor vilket är supersmidigt jämfört med alla mer traditionella Babyvakter som ofta har flera klumpiga enheter, sladdar, laddare och annat att hålla reda på. Den är även godkänd enligt konsumentverkets riktlinjer och regler, framförallt gällande svälj/kvävningsrisk. Så även om den är liten är den inte så liten att den kan fastna i munnen/halsen, inte ens på den glupskaste unge!

Parvel behöver heller inte laddas. Det utbytbara batteriet (ett nytt kostar mellan 30-50kr) byter du enkelt själv när den dagen kommer. Eftersom den inte kräver någon laddning kan Parveln egentligen alltid ligga i vagnen eller sängen. Den är enkel att slänga ner i skötväskan eller i fickan när du ska iväg.

Med tanke på att Parveln har så lång batteritid är den redan aktiverad när du får hem den, du kommer även märka att det inte finns någon AV/PÅ knapp, utan den är alltid PÅ eller i viloläge om den inte använts på 5 minuter.

För att kunna använda Parveln behöver du först av allt ladda ner vår app ifrån AppStore eller Google Play beroende på vilken telefon du har. Med appen väl installerad på din telefon eller surfplatta startar du appen och då ser du att den "Letar efter Parvel" och efter en stund "Hämtar temperatur". I det första stadiet letar telefonen helt enkelt efter en närliggande Parvel. När din Parvel hittats för första gången får du upp en fråga om du vill ansluta eller fortsätta leta. Välj då anslut (detta behöver du bara göra första gången!)

Nu är du uppkopplad mot din enhet och det kommer istället stå "Hämtar temperatur". Detta kan ta lite olika lång tid men inom några sekunder ska du kunna utläsa den aktuella temperaturen på skärmen - Parveln är nu redo att användas!

- OK, men nu sover mitt barn. Hur ska jag då göra för att påbörja övervakningen?

Du placerar helt enkelt Parveln när ditt barn sover t.ex. i vagnen eller i sängen. Tänk på att den temperatur vi vill mäta är egentligen inte temperaturen i rummet eller i luften ute - det finns det andra termometrar som gör. Den temperatur vi är ute efter är den faktiska temperaturen under ex. filten, innanför overallen eller i sovpåsen. Det är ju här vi inte vill att det ska bli för varm eller för kallt och det är också denna temperatur som visar om vi klätt vårt barn lagom för sovstunden. Är det dock väldigt varmt och barnet ska sova ute i vagnen använder man kanske i regel ingen filt eller dylikt. Då lägger du Parveln brevid barnet i liggdelen, då det i detta fall är temperaturen inne i liggdelen vi vill hålla koll på.

Men Parveln väl placerad öppnar du appen i din telefon och klickar på "Starta". En sovsession är nu påbörjad och Parvels sensorer gällande temperatur och rörelse skickar löpande information till telefonen med aktuell status. När barnet sedan vaknar så glöm inte att avsluta sovsessionen, på så sätt loggas informationen korrekt kring när/hur länge barnet sovit. Mycket praktiskt så man slipper försöka hålla reda på när den lille sov senast och hur länge!

- Bra, men det här med "Måltemperatur" då, vad är egentligen det? 

Måltemperaturen är den temperatur som du vill sträva efter att uppnå när ditt barn sover. Vet du exempelvus att ditt barn sover som bäst om det är ca 20 grader så ställer du in måltemperaturen till det - detta är alltså vårt mål. Om det sedan blir varmare/kallare än 20 grader kommer du få ett larm så att du kan anpassa sovmiljön för att öka/sänka temperaturen.

När du kommer att få ett larm beror på hur stor avvikelse från Måltemperaturen du vill tillåta. Att hela tiden hålla exakt 20 grader i vagnen en sommardag kan ju vara ganska svårt, men om det blir varmare än ex 24 grader vill du kanske få ett larm. Under Inställningar i appen kan du ange hur många graders avvikelse du vill tillåta från inställd måltemperatur. När temperaturen går över/under detta värde kommer Parvel att larma - enkelt =)

- Men hur vet jag vad som är en "lagom" temperatur för mitt barn att sova i?

Om man frågar BVC kommer du troligen inte få någon specifik temperatur ifrån dem. Det beror på att det inte finns några särskilda riktlinjer i Sverige för detta. Det finns dock en rekommendation publicerad i en Engelsk tidskrift som man (om man vill) kan använda som riktlinje. Den hittar du här. Det som det däremot finns rekommendationer på från Svensk sjukvård är saker man ska tänka på för att undvika PSD (Plötslig spädbarnsdöd). En av dem är att det ska vara "lagom" varmt där barnet sover - läs mer om det på Vårdguiden här.

Annars är vårt tips sunt förnuft och att eftersträva en normal rumstemperatur. Du kan även använda appen och den statistik du får över ditt barns sovsessioner för att kolla efter mönster. Ser du exempelvis att ditt barn sovit oroligt i temperaturer på +22 grader, men verkar sova lugnare vid temperaturer runt 18-20 grader så är detta en indikation på vad som kanske fungerar bättre för ditt barn. Du kommer åt statistiken genom att klicka på "Timglaset" i nedre delen av skärmen.

- Det här med rörelse då, varför har inte Parveln ljudupptagning?

 Jo, våra tester har visat att rörelse är ett mer effektivt och säkrare sätt att övervaka ett barns sömn. Ett barn som är vaket ligger mycket sällan helt stilla och är ledset/skriker. Däremot kan en barn som är vaket ibland/ofta stå upp i sängen utan att säga ett pip. Ingen större fara med det kanske men det kan ändå vara skönt att veta att barnet är vaket.

Genom att analysera barnets sovmönster kan vi även larma när barnet håller på att vakna. Flera på varandra efterföljande rörelser indikerar att barnet håller på att vakna, eller är vaket. Ibland inträffar detta lite tidigare än man vill, exempelvis om nappen trillat ur eller det är något annat som stör barnet vilket gör att det kanske vaknar tidigare än det skulle behöva. Med Parveln i vagnen/sängen får du som förälder larm om detta och kan hinna dit för att söva om/lugna barnet innan det vaknar.

- Men mitt barn rör ju på sig i sömnen, hur ska jag veta vad som är vad?

Självklart! Och alla barn är olika. Därför kan du dels ställa in hur kraftiga rörelser du vill tillåta innan larm en du kan även genom att titta på rörelsemönstret se och förstå vilken typ av rörelse det handlar om.

T.ex: några enstaka rörelse-peakar i rörelsediagrammet som sedan efterföljs av inga rörelser tyder på att ditt barn bara rört på sig tillfälligt men nu sover igen. Är det däremot en sekvens av flera rörelser på varandra indikerar det att barnet rör på sig kontinuerligt vilket troligen betyder att barnet är vaket.

Det var det för den här gången. Vi kommer löpande uppdatera bloggen med fler tips och tricks. Undertiden hittar du Fler frågor & svar här.

0 kommentar

Kommentera